Gode historier om Skals søges - skriv dem til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. under konta

Skalma

Med de handlekraftige personligheder, der er udsprunget fra byen, er det heller ikke nogen overraskelse, at Skals i dag er kendt som en meget aktiv iværksætterby. Den mest kendte virksomhed i byen er nok Skalma – en virksomhed der også har historiens vingesus over sig. I starten af 1900-tallet producerede Skalma madrasser, hvor indholdet var tang fra Limfjorden. Tangen blev bjærget, tørret, renset og presset, inden den – blandt andet blev brugt som madrasfyld.

I dag producerer Skalma sofaer og stole i høj kvalitet og har i dag godt 130 ansatte og er dermed byens største arbejdsplads.

Skals Håndarbejdsskole

Velkendt i Skals er Gunild Gaardsdal, der som 32-årig købte den tidligere Skals Højskole tilbage i 1959 og oprettede Skals Håndarbejdsskole. I dag er der fast omtrent
20-50 elever på skolen, der byder på læring og oplevelser indenfor mode, design, kunst og kultur. Den ældste del af skolens nuværende bygninger er opført i 1915. Skolen er flere gange udvidet med respekt for den gamle bygningsstil.

Da Gunhild tilbage i november måned 1959 købte skolen for den nette sum af 35.000 kr. var det et stort sats. Og frk. Gaardsdal, som hun rettelig blev kaldt, udtalte da også til Viborg Stifts Folkeblad ”Det er i høj grad et lotterispil, jeg er ude i – men jeg tror, jeg har trukket gevinsten. Dygtige, unge piger i vor fælles husholdning vil altid være et stort aktiv”.