Når Lars Møller og mange andre Skals-borgere mødes til den årlige affaldsindsamling på søndag, så er det ikke fordi, de synes, det er sjovt at rydde op efter andre. Til gengæld vil de gerne gøre en indsats for, at det sted hvor de bor og lever tager sig godt ud - og så er affaldsindsamlingen faktisk en både hyggelig og munter aktivitet i godt selskab.
- Ja, det er virkelig mest for hyggens skyld det her. Det er i hvert fald ikke fordi, det er sjovt at samle andre folks skrald op, siger Lars Møller, der er formand for Skals Borgerforening og har været tovholder på affaldsindsamlingen siden 2009.

- Der er altid mere affald end man regner med, og det tager os kun to timer at samle tre-firehundrede kilo. Mange af de nye deltagere til affaldsindsamlingen er fuldstændig i chok over, hvor meget vi finder. Det er ikke noget, man lægger mærke til til dagligt, men når man går i dybden, er der virkelig meget.
Lars Møller, Skals' tovholder på affaldsindsamlingen.

Virkelig hyggeligt
Antallet af frivillige Skals-borgere, der har lyst til at bruge et par timer i byens tjeneste, har varieret fra år til år. Nogle år kom der 50 mennesker, men et år gik det helt galt, som Lars Møller udtrykker det.
- Det er en fem-seks år siden, og der sad vi så pludselig to mand. Jeg sagde til mig selv, at nu skulle der altså ske noget, fortæller Lars Møller.
Som sagt så gjort. Han gik i gang med at få lokale virksomheder til at sponsorere forskellige ting, der kunne forsøde arbejdet lidt. I dag har det arbejde ført til, at Den Jyske Sparekasse giver morgenmad og Købmand Lund sponserer pølser og brød til frokost et par timer senere. Revas sponserer gribetænger og veste, og en lokal entreprenør arbejdshandsker til alle. Derudover stiller Multihuset gratis sine faciliteter til rådighed et par timer. Dermed er kimen lagt til en hyggedag for deltagerne og ikke så i høj grad en arbejdsdag.
- Det er virkelig hyggeligt. Jeg vil sige, at deltagerne er fra 3 til 85 år, og folk nyder det. Derudover er det en god måde at lære folk at kende på, siger Lars Møller, der selv har involveret sig meget i byens frivillige arbejde siden han og familien flyttede til byen i 2007.

Sære efterladenskaber
Affaldsindsamlingen begynder klokken 10 og slutter med samvær over pølser og brød to timer senere. Her diskuteres dagens "fangst", der plejer at ligge på en nogenlunde ens mængde - en fyldt trailer med 300 til 400 kilo affald. Størstedelen af affaldet er plasticposer med hundeefterladenskaber, som folk smider i naturen. Også cigaretskod og McDonalds-emballage ses ofte. Derudover er der de lidt mere mærkværdige ting. Et år fandt en indsamler en stor mængde tomme sherryflasker et sted ved Herredsvejen, ligesom man også er stødt på gamle cykler, bildæk, trusser og kondomer.
- Der er altid mere affald end man regner med, og det tager os kun to timer at samle tre-firehundrede kilo. Mange af de nye deltagere til affaldsindsamlingen er fuldstændig i chok over, hvor meget vi finder. Det er ikke noget, man lægger mærke til til dagligt, men når man går i dybden, er der virkelig meget, fortæller Lars Møller.
Søndagens affaldsindsamling i Skals begynder og slutter ved Multihuset, der i øvrigt har arbejdsdag samme dag. Ruterne fordeles, så børnefamilierne tager området omkring Himmerlandsstien og slipper for trafikken. Derudover ordnes byens indfaldsveje og hovedgader.
- Man må endelig bare møde op. Vejret plejer også at være godt på dagen, opfordrer Lars Møller.

Kilde: Ugeavisen